Înlocuire bec H4

După-amiază m-am întâlnit cu un vecin preocupat de faptul că trebuie să se deplaseze până la un service auto să înlocuiască lampa din dreapta faţă la Logan. Cum să mergi în service pentru un bec — întreb plin de bunăvoinţă. Îl schimb eu — adaug imprudent. Aleg la repezeală o şurubelniţă dreaptă, un cleşte cu vârf ascuţit (folosit doar la enumerare), o lanternă cu leduri şi mă îndrept voios către parcare. Vecinul mă aştepta cu capota ridicată şi cutia cu lampa nouă aşezată la îndemână lângă parbriz.

După o jumătate de oră de limbaj licenţios şi de stat în cap pe motor am reuşit doar să scrijelim farul şi o parte din degete. Şi asta din cauza unei cleme oţelite sau agrafă cum este cunoscută în literatura de specialitate şi care părea că va susţine becul acela până la casare. Afară se înnoptase iar meseriaşii stăteau fără idei în faţa maşinii. Vecinul se aproprie de maşină şi cu puţin efort desface capacul cutiei cu lampa nouă. Era un pas înainte.

Cum trebuia să fac şi eu ceva, m-am apropiat de maşină murmurând cuvinte de îmbărbătare (mai ales la adresa producătorului) şi după alte încercări am desprins clema. Mişcarea câştigătoare este la stânga. După înlocuirea becului fixarea clemei se face tot de la stânga. Explicaţii se găsesc şi pe forumul Dacia Logan de unde am luat schema de montare.

Postat în Auto