Instalare XP prin retea

Instalarea WinXP prin reţea presupune lansarea kit-ului dintr-un folder extern partajat printr-un server TFTP (Trivial File Transfer Protocol). Maşina pe care se va instala sistemul de operare trebuie să aibă posibilitatea de a porni în modul PXE (Preboot eXecution Environment) prin care va accesa un network boot disk (Bart’s Network Boot Disk).

Serverul:
Calculatorul de pe care se va citi kit-ul de instalare va rula Tftpd32 şi se va conecta la client printr-un router, switch sau cablu inversor. Pe server se va crea un folder Share, de exemplu, în care se vor copia folderul i386 din kit-ul WinXP şi fişierul smartdrv.exe. Acest folder va fi partajat[1]. Tot pe server se va crea un al doilea folder — să zicem TFTP — în care se vor copia fişierele Tftpd32 şi cele pentru Bart’s Network Boot Disk (bartdisk.IMA, memdisk, menu.c32, pxelinux.0). Tot în TFTP se va crea folderul pxelinux.cfg în care se va copia fişierul default. Atenţie: fişierele memdisk şi default nu au extensie.

La configurarea Tftpd32 se va trece la Current Directory calea către folderul TFTP, iar la setările DHCP se vor completa IP pool starting address cu o adresă IP de început, Size of pool cu domeniul de adrese IP, la Boot File se va trece pxelinux.0, Default router – adresa IP a routerului (dacă există), Mask: 255.255.255.0 pentru adresele de clasă C şi se bifează Bind DHCP to this address pentru activarea DHCP-ului pe calculatorul sursă. Activitatea serverului Tftpd32 poate fi urmărită în tab-ul Log viewer.

Clientul:
Pentru instalare se va alege placa de reţea în meniul de boot şi apoi Bart Network Disk în continuare. Se vor accepta valorile implicite până la apariţia prompterului. Apoi se va trece pe unitatea locală C: care va fi repartiţionată cu fdisk. Urmează un restart, se intră din nou pe Bart Network Disk şi se confirmă valorile implicite până la Identification Settings unde se va marca opţiunea lmhosts. În fişierul ce se va deschide se vor trece adresa IP a serverului şi numele acestuia (hostname) despărţite de un tab. Modificările se salvează cu ALT+X. Urmează un nou şir de confirmări după care se formatează[2] partiţia cu

format C:

La final se va mapa kit-ul de instalare cu

net use Z: \\hostname\Share

şi se vor tasta comenzile:

Z:
smartdrv.exe
cd i386
WINNT

În următorul ecran se confirmă calea fişierelor din kit, iar după copiere instalarea decurge ca una obişnuită.

Observaţie:
În cazul în care placa de reţea nu este identificată de Bart Network Disk se descarcă driverul compatibil şi se deschide imaginea bartdisk.IMA folosind WinImage de unde se extrage fişierul \etc\ _msnet.nic şi se modifică una din linii cu denumirea noului fişier cab. Folosind apoi comanda Image > Inject… se suprascrie _msnet.nic şi se încarcă noul driver în \lib\ndis. Se salvează imaginea şi se reia instalarea.


  1. În WinXP Pro trebuie bifată opţiunea File and Printer Sharing în tab-ul Exceptions din Windows Firewall, la Folder Options — în View — se va debifa Use simple file sharing şi se va crea o parolă pentru utilizatorul cu drepturi de administrator.
  2. Metoda descrisă foloseşte sistemul de fişiere FAT32. Pentru conversia la NTFS, după instalare, se va rula comanda convert c: /fs:ntfs
Postat în Windows