Reinstalare XP (upgrade)

În urma unei scanări anti-malware sau al unui update de sistem de operare sau din alt motiv, windows nu mai poate fi pornit nici măcar în Safe Mode; sau porneşte dar nu mai merge cum mergea… Se impune aşadar o reinstalare XP însă fără formatare HDD şi luat totul de la zero, doar o instalare a sistemului de operare peste cel vechi, astfel încât programele instalate şi profilele de utilizator locale să rămână funcţionale.

Rezolvare:

  1. Metoda simplă presupune introducerea CD-ului de instalare în timpul unei sesiuni windows. În fereastra Welcome to Windows XP se va alege Install Windows XP > Upgrade (Recommended) şi apoi Next. În continuare după acceptarea termenilor de licenţă (I accept this agreement şi Next) se va introduce o cheie de windows validă, clic Next, apoi în fereastra cu Get Updated Setup Files se alege varianta de a nu descărca fişiere suplimentare necesare instalării. încă un Next şi urmează o instalare obişnuită.Observaţie:
    Nu se pot instala versiuni de windows inferioare celei deja instalate.
  2. Metoda riscantă înseamnă pornirea calculatorului de pe CD-ul de instalare XP. După introducerea CD-ului şi un restart se apasă o tastă la apariţia pe ecran a mesajului Press any key to boot from CD. În ecranul următor vom avea trei opţiuni: „To setup Windows XP now, press ENTER. To repair a Windows XP installation by using Recovery Console, press R. To quit Setup without installing Windows XP, press F3„. Pentru instalare se apasă ENTER. Se acceptă termenii de licenţă cu F8 şi în următoarea pagină se apasă R pentru repararea instalării existente. În continuare urmează setup-ul binecunoscut.Metoda prezintă riscul instalării paralele a unui nou sistem de operare sau a ştergerii celui vechi în cazul în care se utilizează kit-uri XP care nu au capacitatea de a repara o instalare.

Se recomandă pentru metoda (1) folosirea CD-urilor de instalare cu SP3 integrat pentru evitarea dezinstalării prealabile a versiunilor superioare IE6 şi reinstalarea update-urilor windows după reparare.

Postat în Windows