XAMPP pentru Windows XP

După o perioadă petrecută cu PHP Triad mi s-a părut profesionist să creez manual un mediu de dezvoltare web prin instalarea şi configurarea separată a serverelor Apache/MySQL şi a pachetului PHP. Dezavantajul era ca la fiecare reinstalare pierdeam timp cu integrarea. Cu apariţia lui PHP5 – în funcţie de pachetele de găzduire – trebuia să modific fişierele de configurare pentru a trece dintr-o versiune PHP în alta. Însă a venit un moment când a fost nevoie de un mediu de dezvoltare care să se instaleze rapid şi cum WAMP nu mi-a plăcut cu chinuiala aia din system tray, am ales XAMPP.

Într-un minut aveam pornite Apache şi MySQL cu tot cu PHP. XAMPP mai conţine câteva exemple şi utilitare printre care: phpMyAdmin, Webalizer (analiză stastistici web), PHP Switch (modifică versiunile PHP între 4 şi 5), Mercury Mail (server de mail pentru localhost) şi FileZilla FTP Server. Impresia fiind creată, l-am instalat şi acasă unde am păstrat serverul MySQL (nepornindu-l pe cel din XAMPP), singura setare fiind introducerea parolei root pentru phpMyAdmin într-un fişier de configurare.

În continuare voi enumera paşii necesari instalării şi configurării XAMPP pentru XP-SP2 şi Linux. Pentru instalarea Windows recomand folosirea arhivei zip.

Versiunea pentru Windows se dezarhivează în rădăcina oricărei partiţii pe un HDD local sau mobil după care se rulează fişierul setup_xampp.bat doar pentru varianta locală. Iniţializarea va consemna calea directorului xampp, iar în varianta mobilă nu avem nevoie pentru că unităţile USB vor avea altă literă pe diferite staţii de lucru (sau am putea folosi o literă de unitate de la coada alfabetului). Serverele Apache şi MySQL pornesc şi fără utilizarea fişierului de setup.

Administrarea Apache/MySQL se poate face separat din linia de comandă folosind fişiere bat sau mai simplu din interfaţa comună XAMPP Control Panel de la \xampp\xampp-control.exe. De aici serverele pot fi pornite manual sau instalate ca servicii dacă dorim ca ele să pornească automat la boot-are. Instalarea serviciilor este accesibilă şi din linia de comandă prin rularea fişierelor bat corespunzătoare.

Serverul de mail Mercury este folositor la testarea formularelor pe localhost. De reţinut că Mercury trebuie pornit manual din XAMPP Control Panel şi tot de acolo se accesează interfaţa de administrare (butonul Admin…). În fereastra de administrare trebuie doar modificată parola pentru admin sau se poate adăuga un utilizator nou (Configuration > Manage local users… ). Pentru utilizatorul nou se completează câmpurile Username, Personal name şi Mail password.

Observaţie:
Închiderea ferestrei de administrare opreşte serverul de mail.

Urmează configurarea clientului de mail, în cele ce urmează fiind prezentate setările OE pentru contul admin.

User information
Name: admin
E-mail address: [email protected]
Servers
Incoming mail (POP3): localhost
Outgoing mail (SMTP): localhost
Account name: admin (sau oricare altă denumire; implicit este localhost)
Password: parola contului admin (vezi fişierul \xampp\MercuryMail\MAIL\Admin\PASSWD.PM)

Serverul FTP FileZilla poate porni doar ca serviciu. Implicit contul de administrator nu are parolă. Aceasta poate fi introdusă din interfaţa de administrare (butonul Admin… şi OK în fereastra de conectare) accesând meniul Edit > Settings, clic pe Admin Interface Settings în stânga şi se bifează Change admin password. După modificarea parolei fereastra de administrare se poate închide.

Observaţie:
Parola contului de administrator poate fi modificată doar local (pe calculatorul care rulează serverul).

Pentru dezinstalarea XAMPP se opresc serverele, se dezinstalează serviciile, se iese din XAMPP Control Panel şi la sfârşit se şterge directorul xampp. Varianta simplă presupune rularea fişierului uninstall_xampp.bat, care necesită WSH activat.

Incidente posibile:

  • Firewall-ul XP blochează XAMPP. În acest caz ori se dezactivează firewall-ul ori se introduc serverele la excepţii.
  • Serverul Apache nu porneşte din cauza portului 80 ocupat. Şi aici avem două opţiuni: oprim aplicaţia care foloseşte acelaşi port sau modificăm portul pentru XAMPP în \xampp\apache\conf\httpd.conf.
  • Modificări php.ini fără efect. Verificaţi calea în phpinfo() pentru a fi siguri că editaţi fişierul în cauză şi nu uitaţi de repornirea Apache după fiecare modificare.
  • Modificare parolă root pentru serverul MySQL. Este bine ca parola pentru contul de administrator MySQL să fie introdusă din modulul de securitate http://localhost/security/ pentru că actualizarea se face şi pentru phpMyAdmin. Dacă se modifică doar parola pentru MySQL şi accesul la phpMyAdmin nu mai este posibil, acesta poate fi reluat prin introducerea parolei în \xampp\phpMyAdmin\config.inc.php.
Postat în XAMPP