Backup automat SQL Server 2005 Express Edition

SQL Server 2005 Express Edition este versiunea gratuită pentru SQL Server 2005 uşor se obţinut şi de instalat însă lipsită de facilităţi importante în administrarea unei baze de date. Una dintre acestea este backup-ul automat, operaţiune ce nu poate fi planificată din SSMSE datorită absenţei SQL Server Agent (serviciu Windows care execută sarcini administrative planificate numite job-uri) şi Maintenance Plan Wizard (creează job-uri SQL Server Agent).

Totuşi, din Microsoft SQL Server Management Studio Express (SSMSE) se poate salva sub formă de script un backup al bazei de date şi apoi rula periodic din Task Scheduler folosind utilitarul sqlcmd.

O variantă mai simplă este folosirea SQLBackupAndFTP, a cărui versiune gratuită permite backup-ul a maxim două baze de date, arhivarea, salvarea locală sau în reţea şi trimiterea pe un server FTP a fişierului de backup arhivat. Versiunea standard nu are restricţii asupra numărului bazelor de date, iar cea profesională foloseşte în plus algoritmi de criptare pentru arhivare şi FTPS.

Trebuie avut în vedere că din interfaţa SQLBackupAndFTP se pot crea doar full backup-uri. Pentru un scenariu cu un full backup urmat de câteva backup-uri diferenţiale se procedează în felul următor:

  1. Se creează un job în utilitar cu setările dorite şi se salvează fără a se planifica din interfaţă;
  2. Se adaugă un job în Task Scheduler sub forma
    "C:\Program Files\SQLBackupAndFTP\SQLBackupAndFTP.exe" -r "C:\nume-job.jobx" pentru full backup;
  3. Se adaugă un job în Task Scheduler sub forma
    "C:\Program Files\SQLBackupAndFTP\SQLBackupAndFTP.exe" -r "C:\nume-job.jobx" -diff pentru backup-urile diferenţiale.
Postat în SQL Server