Arhivele Blog-ului

Magento | Suport PHP 5.2.0

În urma unui upgrade al unui pachet de găzduire, un site Magento afişa mesajul de eroare:

Whoops, it looks like you have an invalid PHP version.
Magento supports PHP 5.2.0 or newer. Find out how to install Magento using PHP-CGI as a work-around.

Soluţia se găseşte în cPanel la PHP Configuration unde se va alege PHP 5 la The „.php” file extension will be processed by şi se va apăsa butonul Update.

Postat în Magento

Magento | Generare sitemap.xml

Fişierul sitemap.xml a fost introdus de Google şi permite publicarea unei liste cu toate legăturile dintr-un site. Acest lucru favorizează indexarea în principalele motoare de căutare, mai ales în cazul site-urilor dinamice ale căror pagini se generează în urma acţiunii utilizatorilor.

Magento oferă posibilitatea generării unui fişier sitemap.xml şi o metodă de actualizare automată a acestuia la intervale de timp regulate.

Generarea

Din Magento Admin Panel se selectează Catalog > Google Sitemap (Hartă Site Google) şi apoi Add Sitemap (Adaugă hartă site). În pagina New Sitemap (Hartă site nouă), în câmpul Filename (Nume fişier) se introduce sitemap.xml, iar la Path (Cale) un / pentru a indica directorul rădăcină ca locaţie pentru generare. Urmează un clic pe butonul Save & Generate (Salvează & Generează) iar fişierul va apare în listă. Coloana Link for Google conţine adresa URL a fişierului sitemap.xml, care va fi adăugată în fişierul robots.txt sub forma:

Sitemap: http://www.nume-domeniu.ro/sitemap.xml

Adresa este utilă şi la înregistrarea site-ului în Google Webmaster Tools.

Actualizarea automată

Tot din Admin Panel se selectează System > Configuration > Google Sitemap (din grupul Catalog). La opţiunile categorii, produse şi pagini CMS apare o listă derulantă cu frecvenţa de actualizare şi un câmp text pentru prioritate. Se va alege frecvenţa corectă în cadrul fiecărei opţiuni, iar prioritatea se va introduce în funcţie de importanţă. De exemplu dacă se consideră că paginile cu produse sunt de 4 ori mai importante decât paginile CMS, se va introduce 1.0 la Products Options şi 0.25 la CMS Pages Options.

Setările pentru generare conţin:

  • Starea activării — pentru a funcţiona, actualizarea trebuie pornită;
  • Ora de start — trebuie setată înaintea rulării job-ului cron;
  • Frecvenţa de generare, care poate fi zilnică, săptămânală sau lunară;
  • O adresă de e-mail la care vor fi trimise erorile ce pot apare la generare;
  • Adresa de e-mail din partea căreia va veni mesajul de eroare;
  • Şablonul folosit pentru transmiterea mesajului.

În directorul rădăcină Magento există un fişier cron.php care conţine funcţia de generare sitemap.xml şi care trebuie inclus într-un job cron creat pe hosting. Mai întâi se vor modifica drepturile de acces la fişierul cron.php în 755 după care din cPanel se va adăuga comanda de mai jos într-un job cron:

/usr/local/bin/php /home/nume-cont/public_html/cron.php

Postat în Magento

Magento | Editare pagină contact

Magento pune la dispoziţie un formular de contact într-o pagină Contacts, care nu apare în modulul CMS având drept consecinţe lipsa posibilităţilor de editare din interfaţa de administrare şi neafişarea breadcrumbs în pagină. Instrucţiunile următoare vor face pagina de contact accesibilă din backend, însă pentru modificarea formularului trebuie editat fişierul app/design/frontend/default/[tema_implicită]/template/contacts/form.phtml.

Pentru început se va crea o secţiune statică [static block] cu identificatorul [URL Key] contact-info în care vor fi trecute informaţiile suplimentare, după care se va crea o pagină CMS incluzând următoarele caracteristici:

URL Key:
contact-form
Content:
{{block type='core/template' name='contactForm' template='contacts/form.phtml'}}
Design > Layout Update XML:
<reference name="content">
<block type="cms/block" name="contact-info">
<action method="setBlockId"><block_id>contact-info</block_id></action>
</block>
</reference>

Pentru ca formularul să funcţioneze mai trebuie editat fişierul app/design/frontend/default/[tema_implicită]/layout/contact.xml înlocuindu-se <url>contacts</url> cu <url>contact-form</url>. Aceeaşi modificare URL trebuie efectuată şi asupra meniului principal.

Postat în Magento