Arhivele Blog-ului

Înlocuire bec iluminare consolă Logan

S-a ars becul responsabil cu iluminatul consolei la Logan. La început am crezut că e un contact imperfect, pentru că lumina răspundea la lovituri în consolă până când iluminatul a apus definitiv. După un timp în care am învăţat să pornesc ventilaţia si să o direcţionez fără să mă uit, am hotărât că becul trebuie înlocuit. Pe forumuri am găsit că este vorba de un bec cu soclu model T5, care se poate înlocui chiar şi fără demontarea consolei.

Aşa că împreună cu un amic am pornit procedura. Am început eu, însă în afară de nişte profile din plastic si cabluri n-am reuşit să detectez becul pe pipăite. Între timp a sunat şi telefonul pentru obişnuitele urări de Paşte. Când am revenit, amicul m-a anunţat că a ajuns până la CD însă n-a dat de niciun bec. Am mai încercat o dată (mai mult să vad dacă ajung şi eu la CD) tot fără succes (da, am atins CD-ul) apoi am trecut la demontarea consolei.

Consola este prinsă cu 6 cleme, câte două sus, jos şi la mijloc, cele din capete fiind poziţionate la colţuri pe axa verticală. Cu o şurubelniţă subţire clemele se desfac uşor. Urmează masca din spatele comutatoarelor, care trebuie desprinsă doar în partea superioară pentru a observa poziţionarea becului. Întâi trebuie demontate comutatoarele, prin tragere sau cu ajutorul unor şurubelniţe, apoi desprinsă masca. Becul cu pricina se afla sub comutatorul central, iar metoda cea mai simplă de scoatere este tot prin spatele consolei. După ce am scos becul ne-am dat seama că o puteam face fără să demotăm nimic, însă aşa a fost mai uşor să-l montăm pe cel nou.

După o testare a becului încununată cu succes, am montat totul înapoi apoi am verificat iar accesul prin spatele consolei. Cel mai uşor se ajunge stând pe scaunul şoferului, soclul becului fiind situat după un profil rotund al comutatorului din dreapta. Mai multe se pot afla dacă se demontează consola.

Postat în Auto

Înlocuire bec H4

După-amiază m-am întâlnit cu un vecin preocupat de faptul că trebuie să se deplaseze până la un service auto să înlocuiască lampa din dreapta faţă la Logan. Cum să mergi în service pentru un bec — întreb plin de bunăvoinţă. Îl schimb eu — adaug imprudent. Aleg la repezeală o şurubelniţă dreaptă, un cleşte cu vârf ascuţit (folosit doar la enumerare), o lanternă cu leduri şi mă îndrept voios către parcare. Vecinul mă aştepta cu capota ridicată şi cutia cu lampa nouă aşezată la îndemână lângă parbriz.

După o jumătate de oră de limbaj licenţios şi de stat în cap pe motor am reuşit doar să scrijelim farul şi o parte din degete. Şi asta din cauza unei cleme oţelite sau agrafă cum este cunoscută în literatura de specialitate şi care părea că va susţine becul acela până la casare. Afară se înnoptase iar meseriaşii stăteau fără idei în faţa maşinii. Vecinul se aproprie de maşină şi cu puţin efort desface capacul cutiei cu lampa nouă. Era un pas înainte.

Cum trebuia să fac şi eu ceva, m-am apropiat de maşină murmurând cuvinte de îmbărbătare (mai ales la adresa producătorului) şi după alte încercări am desprins clema. Mişcarea câştigătoare este la stânga. După înlocuirea becului fixarea clemei se face tot de la stânga. Explicaţii se găsesc şi pe forumul Dacia Logan de unde am luat schema de montare.

Postat în Auto