Înlocuire bec iluminare consolă Logan

S-a ars becul responsabil cu iluminatul consolei la Logan. La început am crezut că e un contact imperfect, pentru că lumina răspundea la lovituri în consolă până când iluminatul a apus definitiv. După un timp în care am învăţat să pornesc ventilaţia si să o direcţionez fără să mă uit, am hotărât că becul trebuie înlocuit. Pe forumuri am găsit că este vorba de un bec cu soclu model T5, care se poate înlocui chiar şi fără demontarea consolei.

Aşa că împreună cu un amic am pornit procedura. Am început eu, însă în afară de nişte profile din plastic si cabluri n-am reuşit să detectez becul pe pipăite. Între timp a sunat şi telefonul pentru obişnuitele urări de Paşte. Când am revenit, amicul m-a anunţat că a ajuns până la CD însă n-a dat de niciun bec. Am mai încercat o dată (mai mult să vad dacă ajung şi eu la CD) tot fără succes (da, am atins CD-ul) apoi am trecut la demontarea consolei.

Consola este prinsă cu 6 cleme, câte două sus, jos şi la mijloc, cele din capete fiind poziţionate la colţuri pe axa verticală. Cu o şurubelniţă subţire clemele se desfac uşor. Urmează masca din spatele comutatoarelor, care trebuie desprinsă doar în partea superioară pentru a observa poziţionarea becului. Întâi trebuie demontate comutatoarele, prin tragere sau cu ajutorul unor şurubelniţe, apoi desprinsă masca. Becul cu pricina se afla sub comutatorul central, iar metoda cea mai simplă de scoatere este tot prin spatele consolei. După ce am scos becul ne-am dat seama că o puteam face fără să demotăm nimic, însă aşa a fost mai uşor să-l montăm pe cel nou.

După o testare a becului încununată cu succes, am montat totul înapoi apoi am verificat iar accesul prin spatele consolei. Cel mai uşor se ajunge stând pe scaunul şoferului, soclul becului fiind situat după un profil rotund al comutatorului din dreapta. Mai multe se pot afla dacă se demontează consola.

Postat în Auto