Magento | Generare sitemap.xml

Fişierul sitemap.xml a fost introdus de Google şi permite publicarea unei liste cu toate legăturile dintr-un site. Acest lucru favorizează indexarea în principalele motoare de căutare, mai ales în cazul site-urilor dinamice ale căror pagini se generează în urma acţiunii utilizatorilor.

Magento oferă posibilitatea generării unui fişier sitemap.xml şi o metodă de actualizare automată a acestuia la intervale de timp regulate.

Generarea

Din Magento Admin Panel se selectează Catalog > Google Sitemap (Hartă Site Google) şi apoi Add Sitemap (Adaugă hartă site). În pagina New Sitemap (Hartă site nouă), în câmpul Filename (Nume fişier) se introduce sitemap.xml, iar la Path (Cale) un / pentru a indica directorul rădăcină ca locaţie pentru generare. Urmează un clic pe butonul Save & Generate (Salvează & Generează) iar fişierul va apare în listă. Coloana Link for Google conţine adresa URL a fişierului sitemap.xml, care va fi adăugată în fişierul robots.txt sub forma:

Sitemap: http://www.nume-domeniu.ro/sitemap.xml

Adresa este utilă şi la înregistrarea site-ului în Google Webmaster Tools.

Actualizarea automată

Tot din Admin Panel se selectează System > Configuration > Google Sitemap (din grupul Catalog). La opţiunile categorii, produse şi pagini CMS apare o listă derulantă cu frecvenţa de actualizare şi un câmp text pentru prioritate. Se va alege frecvenţa corectă în cadrul fiecărei opţiuni, iar prioritatea se va introduce în funcţie de importanţă. De exemplu dacă se consideră că paginile cu produse sunt de 4 ori mai importante decât paginile CMS, se va introduce 1.0 la Products Options şi 0.25 la CMS Pages Options.

Setările pentru generare conţin:

  • Starea activării — pentru a funcţiona, actualizarea trebuie pornită;
  • Ora de start — trebuie setată înaintea rulării job-ului cron;
  • Frecvenţa de generare, care poate fi zilnică, săptămânală sau lunară;
  • O adresă de e-mail la care vor fi trimise erorile ce pot apare la generare;
  • Adresa de e-mail din partea căreia va veni mesajul de eroare;
  • Şablonul folosit pentru transmiterea mesajului.

În directorul rădăcină Magento există un fişier cron.php care conţine funcţia de generare sitemap.xml şi care trebuie inclus într-un job cron creat pe hosting. Mai întâi se vor modifica drepturile de acces la fişierul cron.php în 755 după care din cPanel se va adăuga comanda de mai jos într-un job cron:

/usr/local/bin/php /home/nume-cont/public_html/cron.php

Postat în Magento