Multiboot USB Linux/Windows

Am testat de curând două din multiplele posibilităţi de creare a unui Multiboot USB flash disk ce conţine distribuţii Linux, versiuni Windows şi utilitare diverse. Ambele soluţii (YUMI şi SARDU) sunt descrise pe site-ul pendrivelinux.com şi rulează din Windows (motiv pentru care articolul apare în această categorie).

Caracteristici comune: formatare flash disk USB (FAT32), modificare conţinut sistem multiboot, descărcare fişiere ISO.

YUMI – Multiboot USB Creator se prezintă sub forma unui singur executabil care vine cu o listă lungă de distribuţii Linux, utilitare antivirus şi de sistem. Crearea sistemului multiboot este uşurată de gruparea fişierelor ISO de instalat în acelaşi folder. WinXP este încărcat în format ISO ceea ce îngreunează instalarea pe sistemele mai puţin performante. În mod normal instalarea WinXP decurge în trei paşi, pentru primi doi fiind necesară boot-area de pe flash disk (Stage 1 şi Stage 2). Dezinstalarea fişierelor ISO nelistate se face manual prin ştergerea acestora şi editarea fişierului \multiboot\menu\menu.lst pentru actualizarea meniului.

SARDU – Multiboot CD or DVD and USB Creator are o interfaţă mai complexă şi oferă mai multe facilităţi. Cea mai importantă este posibilitatea salvării selecţiei multiboot în format ISO şi scrierea pe CD/DVD. Pentru versiunile de Windows fişierele ISO trebuie redenumite în Install_XP_pro*.iso respectiv InstallWin7*.iso dacă ne referim doar la cele două şi trebuie să se găsească în folderul \ISO din directorul de instalare SARDU alături de celelalte surse. La final sistemul multiboot poate fi testat cu QEMU.

Postat în Windows